Što je plant based prehrana?

Prehrana bazirana na biljnoj osnovici (ili plant based prehrana) se, kao što i samo ime kaže, prvenstveno sastoji od biljnih namirnica kao što su povrće, voće te orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice i mahunarke. Međutim, bez obzira na sve informacije koje su danas dostupne, i dalje postoje pogrešna shvaćanja o biljnom načinu prehrane.

Jedna od glavnih pogrešaka je poistovjećivanje veganstva ili vegetarijanstva s biljnom prehranom. Veganstvo podrazumijeva prehranu temeljenu isključivo na biljnoj hrani, odnosno u potpunosti isključuje proizvode životinjskog  podrijetla (meso, jaja, sir, mlijeko..). Kada pratite biljnu prehranu, ne morate se odricati proizvoda životinjskog podrijetla, pravilo je da na tanjuru prevladava biljna hrana.

Također, poistovjećivanje biljno = zdravo je ponekad pogrešno. Iako biljna prehrana donosi mnogobrojne zdravstvene prednosti kao što su manji rizik od srčanih bolesti, niži krvni tlak, pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje, to ne znači da su sve biljne namirnice bogate svim nutrijentima. Različite zamjene su ponekad dosta lošije od onoga što zamjenjuju. Tako su na primjer neki proizvodi, kao što je jogurt na biljnoj bazi, bogatiji masnoćom (što u svakom slučaju želimo izbjeći) i šećerima, a siromašniji proteinima od mliječnih proizvoda životinjskog podrijetla.

Neki od ključnih nutrijenata, kao što je vitamin B12, teško je osigurati u dovoljnim količinama tijelu iz isključivo biljne prehrane, zbog čega se umjeren unos životinjskih namirnica često preporučuje kako bi pružili svome tijelu sve što je potrebno, bez ugrožavanja beneficija biljne prehrane.

Prilikom uvođenja biljne prehrane bitno je posavjetovati se sa stručnim osobama, nutricionistima, kako bi svome tijelu osigurali sve neophodne vitamine.

Naš savjet je svakako da se usredotočite na raznolikost izvrsnih i ukusnih recepata koje možete pripremiti sa sastojcima biljnog podrijetla. Može biti jako zabavno istraživati nove recepte, probuditi svoju maštu i postati kreativniji.

Kod nas uvijek možete isprobati najkreativnija jela temeljna na plant based prehrani. Što nudimo pogledajte u našem jelovniku. Dobar tek! 😊

Pošaljite poruku