Prednosti biljne prehrane

Konzumiranje biljne hrane pomaže mentalnom i tjelesnom zdravlju, te boljitku našeg planeta. Biljna prehrana ne uključuje samo voće i povrće, uključuje i konzumaciju ulja, sjemenki, orašastih plodova, cjelovitih žitarica i mahunarki. 

Ovakav način prehrane je pristup prema hrani, a ne dijeta za mršavljenje. Kada ste na dijeti morate razmišljati koliko kalorija smijete unijeti, što je dozvoljeno jesti, a što ne, kako bi smršavili. S druge strane, kada pratite biljnu prehranu, jedino što je bitno da jedete hranu biljnog porijekla. Međutim, mnogi istraživači tvrde da biljna prehrana može pomoći u zdravlju i tjelesnoj težini ako ju konzumirate na pravi način.

Sad ćemo predstaviti neke od prednosti biljne prehrane.

Bogata je različitim hranjivim tvarima

Ako u svoju prehranu uključite ispravne namirnice, Vaš način prehrane može bit pun raznih nutrijenata. Dobro strukturirana biljna prehrana puna je vlakana, bogata vitaminima i mineralima, niska u kalorijama i zasićenim mastima. Ako mislite da Vam biljna prehrana ne može pružiti dovoljno proteina i kalcija, varate se.

Sastojci koje je potrebno uključiti u prehranu kako bi Vaše tijelo bilo opskrbljeno različitim hranjivim tvarima: 

  • Proteini – orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke, soja, špinat, grašak, žuti kukuruz šećerac, brokula,..
  • Željezo – tofu, mlijeko od soje, tempeh, slanutak, crnooki grah, orašasti plodovi, sjemenke,..
  • Vitamin C – crvena paprika, kelj, špinat, papaja, naranča, limun,..
  • Kalcij – kelj, brokula, bademi, bademov maslac, crni grah,..
  • Cink – žitarice, mahunarke,..

Smanjuje rizik od zdravstvenih tegoba

Ljudi koji slijede biljnu prehranu imaju manji rizik od dobivanja srčanih bolesti, smanjeni kolesterol i niži krvni tlak. Također, sprječava i smanjuje dijabetes tipa 2 jer poboljšava funkciju inzulina i povećava sposobnost beta stanica tijekom reguliranja šećera u krvi. Smanjuje se rizik od razvoja određenih vrsta raka ako jedete biljnu hranu, te izbjegavate proizvode životinjskog porijekla i bogate mastima. Slijeđenje biljne prehrane često dovodi do gubitka tjelesne težine jer eliminacija hrane s visokim udjelom masti te uvođenje voća, povrća, mahunarki i drugih biljnih namirnica prirodno smanjuju unos kalorija.

Pozitivno utječe na mentalno zdravlje

Nakon svih navedenih dobrobiti za tjelesno zdravlje, postavlja se pitanje na koji način biljna prehrana može pomoći i mentalnom zdravlju. Kako biljna prehrana utječe na tijelo, također utječe i na mentalno zdravlje i raspoloženje. Često čujemo rečenice poput ”Ono si što jedeš” ili ”Dobra hrana, dobro raspoloženje”. Moramo se složiti s tim izjavama i reći da je to realna slika povezanosti prehrane i mentalnog zdravlja. Osim što dobivate mnogobrojne hranjive tvari iz biljaka, svjesni ste da činite nešto dobro za sebe, druge ljude, planet i životinje, a to su jedne od snažnijih činjenica koje pozitivno utječu na mentalno zdravlje. Kada započinjete upražnjavati biljnu prehranu, koliko radite na samom usvajanju prehrane, isto toliko, ako ne i više, radite na svojoj osobnosti i karakteru. Rad na sebi rezultat je organizacije i planiranja prehrambenih navika, konstantnog traženja motivacije i inspiracije, te svjesnosti koliku svrhu ima takav način prehrane. Također, pozitivno utječete na svoju obitelj, prijatelje i sve bližnje, a svi se možemo složiti da pomaganje drugima budi najveće zadovoljstvo u nama.

Pošaljite poruku