Mijenjajte svoju prehranu kako se godišnje doba mijenja

Kako je ljeto došlo, promijenili smo rutinu njege kože, šminku, garderobu i navike. Takve promjene su izvrsne za našu psihu i tijelo, ali važnije je organizirati i promijeniti namirnice u kuhinji!

Kakvo je Vaše mišljenje o konzumaciji lubenice ili trešnji tijekom zimskih mjeseci? Svi smo upoznati s činjenicom da njihova sezona nije tijekom zime. Jeste li ikada pomislili odakle dolazi svo to svo to voće i povrće kojima nije sezona, te koliki su nepotrebni loši transportni utjecaji uvozom ovakvih proizvoda?

Osim što je ekološki prihvatljivije i održivije, konzumacija svježeg voća i povrća koje je u sezoni ima mnogobrojne prednosti. Obraditi ćemo neke od njih jedan po jedan.

Zdravije je

Voće i povrće koje se konzumira u svojoj sezoni ima bolju nutritivnu vrijednost. Kada kupujemo sezonske namirnice na lokalnim tržnicama ili u trgovinama, proizvodi ne stoje dugo na policama i u svojoj su najzrelijoj fazi u kojoj su razine vitamina najveće. Voće i povrće koje je uzgojeno izvan svoje sezone ne raste i ne sazrijeva u svom prirodnom ritmu. Zbog takvih uvjeta rasta, proizvođači moraju koristiti kemikalije i toplinske procese.

Ukusnije je

Jeste li primijetili da su trešnje uzgojene u Vašem vrtu ili vrtu susjeda sočnije i slađe od onih iz trgovine? Takve situacije se događaju  jer su proizvođači masovne proizvodnje fokusirani na kvantitetu, a ne na kvalitetu. S druge strane, ako odete na lokalnu tržnicu, naći ćete malu količinu sezonskih proizvoda, ali punu okusa i hranjivih tvari. Kada su namirnice ukusne, automatski su i jela potpunija i ukusnija.

Jeftinije je

Možemo zaključiti da su sezonske namirnice ekološki prihvatljivije, zdravije i ukusnije. Ali su i jeftinije!

Kada je sezona nekog voća ili povrća, možete ga pronaći u izobilju. Svi znamo kako to funkcionira, čim je veća ponuda namirnica, cijene padaju. Nakon ovog, nemate izgovor da je zdrava prehrana skuplja!

Na kraju bitno je podržati svoje lokalne trgovce! Ako ste lokalni dobavljač, slobodno nam se javite kako bi ostvarili suradnju s našim restoranom Food Garden.

Pošaljite poruku