Kako živjeti održivo?

Poznato je da biljna prehrana podržava održivost. Pitanje je što još, osim konzumiranja biljne hrane, možemo učiniti kako bismo živjeli održivo?

Održivi život može se postići smanjenjem individualnog i kolektivnog lošeg utjecaja na okoliš, te uvođenjem promjena u svakodnevni život koje ublažuju klimatske promjene i smanjuju štetu za okoliš. Važno je pronaći najbolji način za smanjenje našeg ugljičnog otiska te kako maksimalno iskoristiti resurse koje nam daje Zemlja.

Održivost osigurava bolju budućnost Zemlje. Počnite danas i vidjet ćete rezultate u budućnosti.

Možete početi s malim koracima, nemojte se obeshrabriti jer ne možete odmah usvojiti velike promjene. Mali koraci također pomažu našem planetu. Počnite s jednostavnim mjerama poput češćeg korištenja javnog prijevoza ili bicikla umjesto automobila, jedite sezonske namirnice i kupujte više proizvoda lokalnih proizvođača, nego uvezenih proizvoda jer smanjujete loš utjecaj transporta. 

Nakon što male promjene uđu u vašu rutinu, možete početi i s većim koracima. 

Kupujte manje i bolje kako biste smanjili nepotrebno stvaranje smeća. Teško je, ali nemojte se demoralizirati ako ne ide glatko od početka, postat ćete bolji ako trudite i ne odustajete. Pomoći ćemo vam s nekim idejama kako kupovati bolje. 

Primjerice, možete koristiti prirodna sredstva za čišćenje; voda, ocat i soda bikarbona čiste većinu prljavih površina. Poznato je da je ocat jedan od najboljih proizvoda za skidanje kamenca, soda bikarbona + ocat odlično čiste perilice. 

Planirajte svoje biljne obroke za cijeli tjedan, organizirajte svoj popis za kupovinu prema sastojcima koji su vam potrebni za obroke i ne kupujte ništa što vam nije potrebno za taj tjedan. Na taj način štedite novac, a hranu ne bacate. 

Dodatni savjeti:

  • Nosite platnene vrećice za kupovinu;
  • Reciklirajte sve što možete – plastiku, staklo, papir, odjeću;
  • Kupujte proizvode sa što manje popratne ambalaže;
  • Ne koristite predmete za jednokratnu uporabu;
  • Uradi sam
  • Maksimalno iskoristite dnevno svijetlo; 
  • Isključite uređaje iz struje kada ih ne koristite;
  • Budite učinkoviti u svojim poslovima;

 Na prvu se ne čini lako, ali sve može ući u rutinu ako se potrudite na početku. Održivost pomaže vama, vašoj okolini, svim živim bićima, okolišu, Zemlji i budućim generacijama.

Pošaljite poruku